İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YALITIM MALZEMESİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 24 Haziran 2004 tarihinde onaylanan “Enerji Verimliliği Stratejisi”; Türkiye’deki nihai enerji tüketim sektörlerindeki enerji verimliliğini AB standartlarına çekmeyi hedeflemektedir. Avrupa Komisyonu Enerji ve Ulaşım Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalara göre, toplam enerji kullanım dağılımı % 32 ulaşım, % 28 endüstri ve % 40 binalar olarak belirlenmiştir. Binalardaki enerji kullanımının ise % 85’inin ısıtma için harcandığı ortaya çıkmıştır. Bu sonuca göre enerjide en büyük tasarruf potansiyelinin binalarda olduğu açıkça görülmektedir.
Ülkemizde, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi ve nihai enerji tüketim sektörlerindeki enerji verimliliğinin Avrupa Birliği (AB) standartlarına çekilmesi stratejisi hedeflenmektedir. Ülkemizdeki yüksek bina stokları ve bina sektöründe hızlı büyüme, ısı yalıtımının önemini fazlasıyla anlatmaktadır. Isı yalıtım uygulamalarında ısı iletim katsayısı düşük, yanmaz, kolay uygulanabilir ve ekonomik ısı yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sürdürülebilirlik ve ekolojik tasarım konuları son zamanlarda inşaat sektöründe araştırılan ve uygulanan en önemli konular arasında yer almaktadır. Yeşil bina tasarım standartlarına göre sertifika veren Enerji ve
Çevre Dostu Tasarımda Liderlik, Bina Araştırmaları Kurumu Çevresel Değerlendirme Metodu gibi uluslararası yeşil bina değerlendirme sistemleri sertifika programları ülkemizde de uygulanmakta ve doğa dostu, enerji korunumu yüksek ve sağlıklı yapılar hızla çoğalmaktadır. Sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlayan ortamlar tasarlanırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden birisi de akustik konfor şartlarıdır. Bina ve çevresel akustik konfor şartlarını içeren kriterler her ne kadar yeşil bina sertifika programlarında yer alsa da bu programlarda ön plana çıkan doğal aydınlatma ve havalandırma gibi kriterler, akustik gereklilikler dikkate alınmadan uygulandığında yapılarda daha çok akustik problemler yaratmaktadır.
Enerji kaynaklarının hızla azalması yüzünden alternatif enerji üretim metotları üzerinde yoğun çalışmalar devam etmektedir. İnşaat sektöründeki enerji kullanımı, dünyanın toplam enerji kullanımının ve sera gazı emisyonlarının önemli bir bölümünü oluşturduğundan binaların enerji verimliliğini artırma çalışmaları önem kazanmıştır. Bu bağlamda enerji tasarrufu açısından yalıtım önemli yer tutmaktadır. Yalıtım teknolojileri sayesinde enerji kaybı minimize edilebilmektedir. Uygun metotlarla üretilen yalıtım malzemeleri iyi yalıtım performansı sağlayarak uzun ömürlü, ekonomik, çevre dostu ve sağlıklı, yerel ve sürdürülebilir olabilmektedir. Bu kapsamda ısı ve ses yalıtımı konutlarda makul enerji tüketimi, yeterli konfor ve sağlık koşullarıın sağlanması açısından büyük önem taşıdığından gün geçtikçe bu tür yalıtım ürünlerine olan talep büyük ölçüde artmaktadır. Bu çalışmanın amacı geleneksel, alternatif ve gelişmiş bina yalıtım malzemelerinin zayıf, güçlü yanlarını ve çeşitli özelliklerini ısı ve ses yalıtımı açısından değerlendirmektir. Bu değerlendirmede ısıl ve akustik özellikler, su buharı direnci, yangın direnci ve çevresel özellikler dikkate alınmıştır.
Ayrıca çalışmada pencere ve dış duvar alanı değişiminin, bina ısıtma enerjisi ihtiyacına ve optimum yalıtım kalınlığına etkisi araştırılmıştır. Yakıt maliyetleri ve ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı düşünülerek, projecilerin ve uygulamacıların daha bilinçli olarak binalarda optimum kalınlıkta ısı yalıtımı yapmaları gerektiği tavsiye edilmiştir. Ayrıca ısı, ses ve yangın yalıtımını birlikte yerine getirebilen yalıtım malzeme ve tekniklerinin araştırılıp geliştirilmesine önem verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Binalarda enerjinin verimli kullanılmasına konutlarda yalıtım malzemesi ve kalınlığının doğru olarak saptanmasıyla ve binaların mimari detaylarının ısıtma gereksinimlerini azaltacak şekilde tasarlanmasıyla başlanabileceği ifade edilmiştir.
Günümüzde bina ısı yalıtımında yaygın olarak mantolama yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde daha çok keçe, genleştirilmiş polistiren sert köpük (EPS), haddelenmiş sert polistiren köpük (XPS), poliüretan köpü gibi köpükmalzemeler ya da taş yünü-cam yünü gibi mineral yünleri (MW) ve ahşap yünü olmak üzere, lifli malzemeler yalıtım bloklarının yapımında tercih edilmektedir.
Keçenin ısı yalıtım değeri 0.030, ses yalıtım değeri tuğla + İzoGuard 50/70 dB, ses problemlerinizde akustik özelliği sayesinde konfor sağlar, malzememiz nefes alır, kanserojen değildir, Oeko-Tex (bebek kıyafetlerinde bulunması zorunlu olan standart) özellliğine sahiptir, antibakteriyaldir, toz tutmaz, zor alevlenici sınıfındadır, su ile temasında yapısında bozulma olmaz, yüksek yapışma mukavemetine sahiptir, uygulama kolaylığı vardır, uzun ömürlüdür, Çevre dostudur, darbeye karşı dayanıklıdır. Deprem direnci sağlar. Deprem esnasında duvarlarınızın dağılmasını engeller. Kısa sürede uygulanması ile size zaman kazandırırken ,boya kokusu, toz-toprak ve uzun süren tadilat derdinden kurtulursunuz. Banyo gibi ıslak hacimlerde de fayanslarınızı kırmadan üzerine kullanabilirsiniz. Hem siz hem de ülkenin ekonomisine yapılan yalıtımın katkısı büyük olur. Enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. O yüzden Keçe Yalıtımı son zamanlarda çok fazla talep görmektedir .