Ev içi ısı yalıtımı, yaşam alanlarındaki sıcaklığı muhafaza etmenin verimli yollarından biridir. Isı yalıtımı ile kış aylarında sıcak havayı ortam içerisinde muhafaza edebilir, yaz aylarında ise ideal oda sıcaklığını koruyabilirsin. Peki ev içi ısı yalıtımı nasıl olmalıdır? Doğru ısı yalıtımı nedir? Bu soruların cevabını 4 pratik adımı takip ederek bulabilir, evinin konforunu arttırırken bütçene uzun vadeli katkıda da bulunabilirsiniz.
Ev içi Isı Yalıtım Nasıl Yapılır?
Ev içi ısı yalıtımı, özel kaplamalı yalıtım malzemeleri yardımı ile evin çatılarını, garajı veya depo gibi kullanılmayan alanların duvarlarını kaplama işlemi ile yapılır. Duvarların yanı sıra pencereler de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri veya yalıtımlı doğramalar ile kaplanır ve böylece ısı kayıpları minimuma indirilir.
Pratik ve Etkili 4 Isı Yalıtım Yöntemi
Evine sonradan uygulayabileceğin bu 4 yöntem ile faturalarını düşürebilir, ev içi konforu artırabilirsiniz.
Mantolama İşlemi
Mantolama işlemi, dış cepheye veya iç cepheye uygulanabilen pratik bir yöntemdir. Mantolama, duvarların iç kısımlarından veya dış kısımlarından ev içi ısı yalıtım keçeleriyle kaplanması ile yapılır. Evin müstakil ise iç cephe mantolama işlemini, apartmanda yaşıyorsan da diğer komşularınla anlaşarak dış cephe mantolama işlemini yaptırabilirsin. Mantolama keçeleri dübelsiz uygulaması ile binanız zarar görmez buda ısı kaçaklarına ve depreme karşı avantaj olur. Isı ve ses yalıtımını en üst performansa ulaştırır.
Isı Yalıtımına Uygun Cam ve Pencere Seçimi
Doğru pencere seçimi ile hem ev içi ısı yalıtımı yapabilir hem de dışarıdaki gürütüleri evinizden uzak tutabilirsiniz. Pencere seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken temel unsur evin içindeki ısıyı dengelemene yardımcı olacak ürün kullanımıdır. Evinin güneye bakan pencereleri için ince cam, kuzeye bakan pencereleri içinse kalın cam tercih etmelisiniz. Çünkü kalın cam güneşin ısıtıcı özelliğini kesebilir, bu yüzden ısıyı içeride tutmak için bütün pencerelere kalın cam taktırmamalısınız.
Çatı Bakımı
Çatı bakımı ile çatını isteklerin doğrultusunda yapılandırabilir ve ısı tasarufu sağlayabilirsiniz. Çatı bakımı sırasında ilk olarak çatının durumunu tespit etmelisiniz. Eski ve deforme olmuş çatılara sadece ısı yalıtım ürünleri yeterli olmaz. Önce çatınızın onarım işlemlerini halletmelisiniz. Bu aşamada sıcaklığı en iyi şekilde muhafaza etmek için çatıyı piramit modeline dönüştürebilirsiniz. Evinin yapısı bu modele uygun değilse çatını yapısına göre onarabilir ve düz zeminde uygulanabilen ev içi ısı yalıtım uygulamalarını denebilirsiniz.
Etkili Kombi ve Petek Yönetimi
Gelişen teknolojiye uygun yeni petek kullanımı veriminizi artırmanıza katkı sağlar. Eğer evinizde eski tip ızgara modeli petekler bulunuyorsa bu petekleri yenisi ile değiştirebilir, uzun ömürlü ev içi yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ev içi ısı yalıtımı, sadece oturduğunuz odanın peteğini açmanız ile gerçekleşmez. Evin ısınması için duvarlarınızın ısınması gerekir ve bu tek petekle mümkün olmaz. Evinizin tüm odalarını açarak kombinizi daha düşük derecede çalıştırabilir, ev içi ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Bu yalıtımın aksamaması için kombinizin bakımını da düzenli aralıklar ile yaptırmalısınız.