SOĞUK ÇATILARDA MANTOLAMA

 Çatı Arası Kullanılmayan Çift Yönlü Kırma Çatılarda Mantolama

Çatıyı kapatan dış örtü ( kiremit vb.) ile çatı tahtası arasına su yalıtım membranı konularak, ısı yalıtım malzemesi su buharı yoğuşumundan korunur. Soğuk hava boşluğu, yalıtım ile su yalıtım membranının oturduğu ahşap malzeme arasında bulunur. Soğuk hava sirkülasyonu bu bölgedeki yoğuşmayı engeller.

 Çatı Arası Kullanılmayan Tek Yönlü Kırma Çatılarda Mantolama

Çatı yandan ısıtılan bir hacme dayanmaktadır. Yalıtım ısıtılan hacmin iç kısmından yapılmıştır. Tavan sıvasından itibaren çatıyı delip yukarı çıkan havalandırma bacası bulunmaktadır. Havalandırma bacasının etrafı yalıtılmalıdır. 

 Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda – Çatı Katı Mantolama

Bu tip çatılarda ısı yalıtımı mertek arasındadır. Tavan kaplamasının üstünde buhar bariyeri (buhar kesici membran) ve çatı örtüsünün hemen altına nefes alabilen su yalıtım membranı kullanılır. Havalandırma boşluğu kiremit ile su yalıtım membranı arasında, en az 50 mm olmalıdır. 

 Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda – Çatı Arası Oda Mantolama

Isı yalıtımı mertek arasında dır.Çatı arası odalarının ısıtılan ve ısıtılmayan bölümlerden oluşabilir. Havalandırma boşluğu çatı tahtası ile ısı yalıtım malzemesi arasında en az 50 mm olmalıdır. 

 Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda – Isı Yalıtımı Mertek veya Çatı Tahtası Üzerinde

Isı yalıtımı tavan kaplaması üzerine yerleştirilen mertekler veya çatı tahtası üzerine uygulanır. Su ve buhar kesici yalıtımı malzemenin üst ve alt kısımlarına uygulanır. Bu tip çatılarda havalandırma boşluğu kiremit ile su yalıtım membranı arasında en az 50 mm olmalıdır.

 Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda – Betonarme Plak veya Asmolen Döşeme veya Gaz Beton Çatı Paneli Üzeri

Buhar bariyeri betonarme plak veya asmolen döşeme veya gaz beton çatı paneli üzerine yerleştirilir. Hava sirkülasyonu için kiremit ile su yalıtım membranı arasında en az 50 mm lik bir boşluk bırakılmalıdır. 

ILIK ÇATILARDA MANTOLAMA

Ilık çatılarda yapının diğer elemanlarından ayrılmamış hava geçirmez ısı ve su yalıtımı ile koruyucu tabakalar bir araya getirilmiştir. Çatı yapılırken kuru ve sıcak tarafta su buharı bariyeri bulunan yalıtım malzemesi kullanılmalıdır. Ilık çatılarda yalıtım ve malzemeye nüfus edecek su buharının temasını emniyet sınırları içinde tutacak vantilasyon yoktur. Buhar bariyerinin rolü, su buharını kısmen dışarıya yöneltmektir. Ilık çatı uygulamaları pek ekonomik değildir. 

SICAK ÇATILARDA ISI YALITIMI

Sıcak çatıların ısıl yönden iyileştirilmesi, ısı yalıtım katmanı vasıtası ile sağlanabilir. Isı yalıtımı katmanının iki görevi vardır, birincisi soğuk havalarda sıcaklığı muhafaza etmek, ikincisi sıcak havalarda hacmin ısınmasını engellemek. Bir diğer görevi de taşıyıcı yapının genleşmesini önlemektir. Isı tutucunun hiç kullanılmadığı durumlarda sıcak ve soğuk mevsimlerde taşıyıcı yağının genleşmesi büyümektedir. Isı tutucunun altta olması durumunda genleşme en yüksek seviyesine çıkar, ısı tutucunun üstte olması durumunda genleşme en aza iner.  Özet olarak ısı tutucunun yeri yapının üstünde olmalıdır.

Çatı yalıtım malzemeleri açık ve kapalı gözenekli olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Açık gözeneklilerin içine su ve buharın ulaşması engellenerek ısı yalıtım malzemesinin görevini yerine getirmesi sağlanmalıdır. Islanan yalıtım malzemesi işlevini yerine getiremeyeceğinden ısı tutucu üstten yağış sularından, aşağıdan ise su buharından korunmalıdır. Bu amaçla, sıcak çatılarda su yalıtım katmanı ısı tutucunun üzerinde bulunur. Isı tutucunun yeterli rijitlikte olmaması durumunda ısı tutucunun üzerine 4-5 cm kalınlıkta çimento şap yapılarak, noktasal basınçlardan korunmalıdır. 

Isı tutucu tabakaya alttan gelecek su buharı da buhar kesici ile önlenerek, ısı tutucunun içinde buharın yoğuşması önlenmelidir. Isı tutucu üzerine yapılacak şap uygulamalarında, ısı tutucu şap harcının suyu ile ıslanabileceğinden, ısı tutucu üzerine ek yerleri yapıştırılarak bir kat kalın PE folyo serilmelidir.  

Uzun süredir üretilen kapalı gözenekli XPS yalıtım levhaları sebebi ile sıcak çatı ısı yalıtımında önemli değişmeler olmuştur. XPS levhalar su emmediği, buhar geçirmediği ve yeterli basınç mukavemetine sahip olduğu için su yalıtım tabakasının üstünde kullanılarak ters çatı denilen sıcak çatı uygulamasına olanak vermiştir.