BTB ÜZERİNE MANTOLAMA YAPILIRMI
Yaygın olarak 70’li ve 80’li yıllarda bina dış cephe görsel tasarımları için kullanılan BTB adı verilen cam mozaik kaplamalarının, mantolama ve diğer kaplama sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte kullanımı azalmaya başlamış ve BTB li cepheler yeni teknolojilere dönüştürülmeye başlanmıştır.
Eski konutların dış cephelerinde kullanılmış cam mozaikler bu dönüşüm/değişim süreci, BTB kaplanmış binalara mantolamanın nasıl yapılacağı ve dönüşüm işleminden sonra tekrar mozaik kaplama yapılıp yapılamayacağı gibi bazı soruları gündeme getirmiştir.
Cam mozaik ile kaplanmış binalara aşağıdaki işlemler yapıldığı taktirde sorunsuz mantolama uygulamaları yapılabilmektedir. İşçilik kalitesi, tüm ısı yalıtım uygulamalarında olduğu gibi bu tip uygulamaların kalitesini ve yalıtımın sürekliliğini doğrudan etkilemektedir.
Dış Cephe Yüzey Temizliği : BTB/Cam mozaik ile kaplanmış dış cepheler tozdan, kirden,yağdan ve nemden temizlenmelidir.
Brüt Beton Astarı Uygulaması : Temizlenen yüzeye, levhaların dış duvarlara daha sağlam yapıştırılabilmesi için brüt beton astarı uygulaması yapılarak en az 24 saat süre ile kurumaya bırakılır.
Mantolama uygulaması : Temizlenmiş, brüt beton astarı uygulanmış cepheler, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması, ısı yalıtım levhalarının dübellenmesi, fileli sıva uygulaması, dekoratif sıva uygulanması ve dış cephe boyası gibi standart mantolama uygulaması yapılarak kaplama işlemi sonlandırılır.
Bu tip dış cephe izolasyon uygulamalarında mekanik tespit dübellerinin normalden daha uzun olması tavsiye edilmektedir.
MANTOLAMA ÜZERİNE BTB YAPILIRMI
Renevasyon uygulamalarında en sık karşılaşılan soru ise mantolama üzerine BTB uygulamasının yapılıp yapılamayacağı olmuştur. BTB ağır bir malzeme olduğu ve zamanla yalıtım sisteme ek ağırlık getireceği için ısı yalıtım levhalarının üzerine uygulanması tavsiye edilmemektedir. Yeni teknolojiler sayesinde binaların dış cephelerinde kullanılabilecek estetik ürünler her geçen gün çeşitlenmektedir.
Mantolama üzerinde sıklıkla kullanılan söve, fuga, kat silmesi, köşe taşı vb. ürünler, sisteme uyumlu, hafif ve istenilen renge boyanabilme avantajları nedeniyle görsel uygulamalarda tercih edilebilirler.