Akıllı Bina Nedir

Genel tabirle akıllı binalar, enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarmak için tüm bina adına enerji kullanımlarını yine bina içerisinde bulunan sistemler kapsamında, kontrollü şekilde gerçekleştirilerek yapılan bir işlem olarak ön plana çıkmaktadır. Burada önemli olan gerçekleştiren herhangi bir işlem adına her şeyin tam olarak yüksek performans dahilinde yapılırken, enerji harcanmasının mümkün olduğu kadar minimum seviyede tutulması durumudur.

Özellikle fabrikasyon işlemler kapsamında farklı sektörler için üretim hatlarındaki çalışmayı en iyi biçimde sağlarken; aynı zamanda sistematik olarak enerji tasarrufunu da yakalaması konusu günümüzde büyük bir önem arz etmektedir. Havalandırma sistemleri, klimalar, ısıtma sistemleri ile birlikte otomasyonel olarak çalışan farklı makineler için bütün enerji verimliliği otomatik bir şekilde kontrol altında tutulmaktadır.

Bu sayede en ufak bir enerji kaybı gerçekleşmeden maliyet büyük bir oranda düşünülmektedir. Bu şekilde üretim konforunu en yüksek seviyede tutmak suretiyle, tek bir pota noktasında kontrol gerçekleştirilen bu sistem ile daha fazla üretim imkanı elde edilebilmektedir. O yüzden günümüzde birçok değişik sektör adına farklı üretim hatları için mutlaka fabrikalarda kullanılırken, aynı zamanda bireysel anlamda değişik bina yapılar için de tercih edilmektedir.

Akıllı Binaların Özellikleri

Bu konuda akıllı binalarda birçok değişik özellik yer almaktadır. Hatta bu özellikler beklentilerin üzerinde imkanları da yine yanında getirmektedir. Tabii burada organize bir şekilde çalışan fabrikasyon sistemleri dahilinde, bütün bu özellikleri en iyi biçimde değerlendirmek gerekmektedir. Enerji tüketimi en düşük noktada tutularak en yüksek performansın elde edilmesi gerekmektedir. Akıllı binaları diğer binalardan ayıran en önemli özelliği enerji verimliliğidir.

Akıllı binanın özelliklerine değinecek olursak; bina otomasyon sistemi, enerji yönetimi ve kontrolü sistemi, aynı zamanda merkezi kontrol ve izleme sistemleri de yine genel bir merkez kapsamında gerçekleştirilerek büyük bir avantaj getirmektedir. Akıllı binalar kapsamında otomasyon sisteminin var olduğu, elektrik ve elektronik sistemlerinin istenilen düzeyde kullanılabildiği ve çevre etkenlerine uyum sağlayarak belirli zamanlarda pasif hale gelebilecek ve bunu otomasyonel makineler ile tamamen uyumlu bir şekilde yapabilecek etkileşim olarak da dile getirilebilir.